Μαγνητικοί διαχωριστές

Περιστρεφόμενοι μαγνήτες & μαγνητικοί διαχωριστές

Σε πολλές περιπτώσεις, oι α’ ύλες διαθέτουν μικρά μεταλλικά σωματίδια, βίδες, γρέζια ή αντικείμενα που βλάπτουν την παραγωγή και γι΄ αυτό πρέπει να απομακρυνθούν. Οι μαγνήτες ή μαγνητικοί διαχωριστές πρέπει να τοποθετούνται στην αρχή αμέσως μετά την παραλαβή, συνήθως σε ελεύθερη ροή.

Μαγνήτες τυμπάνου σε κουτί

Τα µαγνητικά µηχανήµατα ταξινόµησης παρέχονται µε µια δοµή από ανοξείδωτο χάλυβα,

μαγνητικοί διαχωριστές

όπου τα κοκκώδη και λεπτά υλικά µεταφέρονται σε ένα τύµπανο διαχωρισµού. Μόλις το υλικό έχει το σωστό διαχωρισµό, ρέει σε δύο διαφορετικές εξόδους.

Η περιστροφή του τυµπάνου προκύπτει από το µοτέρ που βρίσκεται έξω από το κουτί. Όσον αφορά τον διαχωρισµό λεπτόκοκκων υλικών, συνιστάται η χρησιµοποίηση µηχανών διαλογής µε µαγνήτες νεοδυµίου. Βρίσκουν εφαρµογή στην άλεση και στις βιοµηχανίες κεραµοποιίας.

 

Μαγνητικά τύμπανα

Τα µαγνητικά τύµπανα αποτελούνται από έναν µαγνητικό πυρήνα 180°. Αυτός ο πυρήνας βρίσκεται µέσα σε ένα περιστρεφόµενο µη µαγνητικό περίβληµα “κάλυµµα”.

τυμπανομαγνήτες

τυμπανομαγνήτες

Τα τύµπανα µόνιµου µαγνήτη επιτρέπουν τον συνεχή και αυτόµατο διαχωρισµό των σιδηρούχων αντικειµένων. Τοποθετούνται έξω από το µέσο µεταφοράς, είτε είναι ταινία, γλίστρα, ή δονητική σέσουλα. Ο µαγνητικός πυρήνας µε ρυθµιζόµενη περιστροφή τοποθετείται έτσι ώστε το περιστρεφόµενο κάλυµµα παρασύρει µαζί του τα υλικά, παρασύροντας τα σιδηρούχα αντικείµενα πέρα από το µαγνητικό πεδίο. Το µαγνητικό τύµπανο είναι για αυτό το λόγο ο πιο ευπροσάρµοστος διαχωριστής αφού µπορεί να πιάνει και χοντρά αλλά και ψιλά σιδηρούχα υλικά που απαιτούν πολύ λεπτές και οµοιόµορφες στρώσεις. Εάν απαιτείται πολύ δυνατός διαχωρισµός, είναι καλύτερα να χρησιµοποιηθούν περισσότερα από ένα τύµπανα στην πτώση. Μαγνητικό πεδίο: – Στάνταρ µε σιδηρίτη (Fe) – Υψηλής απόδοσης µε νεοδύµιο (Nd), κατόπιν αιτήµατος

 

 

 

Μαγνητικά ράουλα (μαγνητικοί κύλινδροι)

Οι µαγνητικοί κύλινδροι τοποθετούνται στο µπροστινό µέρος των µεταφορικών ταινιών, έτσι ώστε να διαχωρίζουν και να απορρίπτουν µικρού και µεσαίου µεγέθους σωµατίδια σιδηρούχων µετάλλων.

μαγνητικά ράουλα

Τα σωµατίδια έλκονται από το µαγνητικό πεδίο που παράγεται από µόνιµους µαγνήτες, οι οποίοι βρίσκονται στο εσωτερικό του κυλίνδρου. Ο κύλινδρος είναι κατασκευασµένος από ανοξείδωτο χάλυβα AISI 304 Μαγνητικό πεδίο: – Στάνταρ µε σιδηρίτη (Fe) – Υψηλής απόδοσης µε νεοδύµιο (Nd), κατόπιν αιτήµατος

 

Ταινιομαγνήτες

Οι µαγνητικές διαχωριστικές ταινίες Overbelt χρησιµοποιούνται για τον διαχωρισµό των σιδηρούχων αντικειµένων, αναµεµειγµένα µε µη µαγνητικά υλικά που µεταφέρονται µε µεταφορικές ταινίες.

ταινιομαγνήτες

Μαγνητικό πεδίο:

 • Στάνταρ µε σιδηρίτη (Fe)
 • Υψηλής απόδοσης µε νεοδύµιο (Nd)

Μηχανοκίνηση:

 • Με ηλεκτροµειωτήρα στον βασικό εξοπλισµό
 • Προαιρετικά µε υδραυλικό κινητήρα.

Πλεονεκτήµατα:

 • Μηδενική κατανάλωση ενέργειας
 • Μόνιµο µαγνητικό πεδίο
 • Εγγύηση συνεχούς λειτουργίας αφού το µαγνητικό πεδίο δεν µπορεί να διακοπεί
 • Ελάχιστη ανάγκη συντήρησης, µόνο για τα µηχανικά µέρη

Εφαρµογή σε:

 • Μονάδες θραύσης αδρανών υλικών
 • Ανακύκλωση στερεών αποβλήτων
 • Ανακύκλωση ξύλου, πλαστικού και άλλων υλικών